Romagne 14-18 Nieuwsbrief 2022/23
2022 Een jaar van tegenstellingen
Beste vrienden en donateurs van Museum Romagne 14-18
Het is lang geleden dat u een nieuwsbrief van ons hebt ontvangen. Veel te lang geleden. We weten het. Daarvoor onze oprechte excuses. Maar 2022 was een jaar van tegenstellingen voor Museum Romagne 14-18. Weken en maanden dat er weinig gebeurde - en er dus ook weinig te melden was- werden afgewisseld met intensieve maanden met volop nieuws. Dat was vooral de laatste maanden van dit jaar het geval. Vandaar dat we besloten pas laat - dat wil zeggen op de drempel van het nieuwe jaar- te publiceren.
Enerzijds waren er grote zorgen. Er waren nare vragen te beantwoorden. Zou ons geliefde museum sterk genoeg zijn om een volgende lockdown te overleven, zoals het geval was in het begin van 2022? De Covid misère en daaropvolgende economische crisis heeft ervoor gezorgd dat de bezoekersaantallen van het museum met 2/3 zijn teruggelopen. Zou het museum in staat zijn dit verlies aan inkomsten het hoofd te bieden?
Aan de andere kant - en nogal in tegenspraak met de sombere vooruitzichten- was 2022 ook een jaar van herwonnen energie en opwinding over de nieuwe richting die het museum aan het inslaan is. We durven met nieuw vertrouwen naar de toekomst te kijken. Inderdaad: een jaar van tegenstellingen!
The times they are a-changing, zong Bob Dylan. War for Peace staat er bovenaan deze brief. Hoezo? Is dat de nieuwe naam van het museum.? Jazeker! We vertellen u er alles over.
Maar laten we eerst even in wat meer detail terugkijken op het afgelopen jaar.
Covid en meer ellende
De Covid lockdown die eind november 2021 inging duurde tot de eerste maanden van 2022. Begin maart mocht het museum zijn deuren weer openen, zij het alleen op afspraak. Maar in en rond met museum bleef het zeer rustig.
Op 1 april ging het museum officieel weer open. Maar al gauw waren er verontrustende tekenen dat de bezoekers alleen in zeer kleine aantallen Romagne zouden bezoeken. De zorgen namen toe. Niet voor het eerst waren het de vrijwilligers om Jean-Paul heen die hulp boden waar ze konden. Donaties vanuit de hele wereld hielpen JP de moed erin te houden. In zijn eigen woorden: Jullie niet aflatende steun heb ik diep gevoeld en zeer gewaardeerd, zoals ik dat altijd heb gedaan. Ik weet niet goed hoe ik mijn dankbaarheid in woorden kan uitdrukken.
In de zomermaanden zag Jean-Paul zich genoodzaakt 7 dagen per weer open te zijn . Het was een periode van non stop werken en nauwelijks adempauze. Opnieuw waren het de vrijwilligers die het museum draaiende hielden. Het was voor Jean-Paul onmogelijk de zaken in zijn eentje te runnen.
In september lieten de Amerikanen zich weer zien, maar niet in de aantallen waarop gehoopt werd. Het beeld bleef hetzelfde. De nasleep van de Covid crisis met alle economische gevolgen deed veel bezoekers thuisblijven.
Veel te veel, zou een redelijk denkende zakenman zeggen. Maar Jean-Paul is niet iemand die zomaar opgeeft. Hij is altijd ‘ongewoon’ geweest. Waar anderen al lang gestopt zouden zijn zag hij nog kansen. Met name in dit afgelopen moeilijke jaar was het die instelling die onze hoop zeer levend houdt dat een van de meest bijzondere privé WO I musea, ondanks zijn kwetsbaarheid, toch een mooie toekomst tegemoet kan zien. Jean-Paul zal actief zijn op meerdere fronten. Dat was hij in het verleden ook al, maar in dit afgelopen jaar heeft hij zijn activiteiten aanzienlijk uitgebreid.
Jean-Paul de Vries. Een man met een missie en een boodschap.
Vanaf het prille begin van Museum Romagne 14-18 is het niet alleen het doel van Jean-Paul geweest om de oorlogsoverblijfselen die hij in een straal van 5 km rond zijn huis vond te exposeren zoals hij ze aantrof. Er was meer. In zijn visie waren het niet voorwerpen die je alleen maar kon zien en aanraken. Die voorwerpen vertelden een verhaal. Ze vertelden ons iets over het leven (en de dood) van de gewone soldaat. Die verbinding, die relatie, daar ging het om.
De soldaat van beide kanten. Hij wordt niet moe dat te benadrukken. Jean-Paul maakt geen onderscheid tussen Duitse, Amerikaanse of Franse soldaten die vochten op de slagvelden rond Romagne. In zijn visie zijn ze gelijk. Ze waren - en zijn nog steeds!- vaders, zonen, broers, die liefhadden en van wie werd gehouden. Ze deelden dezelfde ervaringen, verhalen en geschiedenissen.
Die ervaringen, verhalen en geschiedenissen moeten worden verteld. Nee, doorgegeven. Waarom? Om ons bewust te maken van de wreedheid van de oorlog. Oorlog is iets slechts. Waar die zich ook afspeelt, op welke schaal ook, om welke reden ook. Oorlogen moeten worden voorkomen, altijd en tot elke prijs.
Jean-Paul heeft een dringende boodschap van vrede. Zijn missie is om die boodschap te delen. Met de bezoekers van zijn museum, jong en oud. Met schoolkinderen en studenten waar ze ook vandaan komen.
De Russische invasie van de Oekraïne toont aan hoe urgent en relevant zijn boodschap is in onze tijd. Romagne ligt maar iets meer dan 2000 km verwijderd van Kiev en de slagvelden van weer een verschrikkelijke oorlog.
Leren en raken
Voor jonge mensen heeft Jean-Paul een warme plek in zijn hart. Door de jaren heen hebben schoolkinderen en studenten altijd de weg gevonden naar Romagne. Om terug te keren naar huis met onvergetelijke indrukken en blijvende herinneringen aan hun bezoek aan Museum Romagne 14-18. Hij leidt ze niet alleen door zijn museum maar neemt ze ook mee naar buiten om ze op de voormalige velden van de oorlog iets mee te geven van het leven van een soldaat. Leren en Raken. Dat is wat hij doet..
De afgelopen twee jaar, met dank aan de Covid en de gedwongen sluiting van het museum, heeft Jean-Paul zijn belangrijke lessen veel minder kunnen geven dan hij wilde. Maar de crisis bood ook nieuwe kansen. Het bleek juist een keerpunt te zijn.
Als de kinderen niet naar mij kunnen komen, dan kom ik wel naar hen toe, besloot hij. Het internet bood uitkomst. Het zou de start worden van zijn ‘digitale excursies’, als we het zo mogen noemen. Een virtuele tour door zijn museum, met Jean-Paul als ‘live’ gids. Veel scholen toonden een warme interesse. En zo, ingegeven door de moeilijke situatie, ontstond een nieuw format. En, niet onbelangrijk, een nieuwe bron van inkomsten.
De digitale excursies hadden nog meer positieve effecten. Scholen, met name uit Nederland, wilden Jean-Paul live aan het woord horen en nodigden hem uit om langs te komen en voor de klas te komen staan. Zo kreeg JP opnieuw de mogelijkheid zijn zaken uit te breiden. Met leren, het houden van lezingen, het vertellen van verhalen voor een live publiek. Dat had hij wel vaker gedaan in zijn museum maar dit was duidelijk een nieuwe stap. Hij opereert nu buiten zijn museum en vertrouwde omgeving. En wat gaat hem dat goed af! Zo goed dat hij tijdens een toernee door Nederland in maart binnen twee weken 18 lezingen verzorgde.
Maar niet alleen scholen weten Jean-Paul te vinden. Ook het Ministerie van Defensie nodigen hem regelmatig uit. Zo ook diverse (heren)sociëteiten die deze unieke man met zijn unieke verhalen en belangrijke lessen willen ontmoeten. Een onvoorziene ontwikkeling. Leven is groeien, zegt Jean-Paul.
Great War Shorts. Romagne 14-18 op YouTube
Gelijktijdig met zijn lezingen breidt Jean-Paul zijn werkterrein uit op de sociale media. War for Peace/Romagne 14-18 was al actief op Facebook en had al een eigen website. Maar er is ook een YouTube kanaal, dat zeer de moeite waard is om regelmatig te bezoeken. War for Peace/Romagne 14-18.
Dit jaar werd ons kanaal verrijkt met de serie Great War Shorts, 11 afleveringen. Een initiatief van oud-voorzitter van de Stichting Vrienden van Romagne 14-18 Bob Latten, in samenwerking met Erik Louw en Bert Penraat van Bee Motion. De eerste aflevering werd op 11 november gelanceerd. Wapenstilstandsdag. Een dag die in 2022 in meerdere opzichten belangrijk zou zijn.
Neem een kijkje op ons Youtube kanaal. En vergeet niet uzelf te abonneren. (Subscribe!)
Nieuwe exposities
Op dit moment is in het museum de tentoonstelling Chez Jeanette te zien, over het leven achter de frontlinies. En dan met name het leven van liefde en lust. Geen nood: Chez Jeanette is geschikt voor alle leeftijden. Mis haar niet!
Voor 2023 staan er alweer twee nieuwe tentoonstellingen op de agenda. Momenteel wordt er door Jean-Paul en zijn vrijwilligers hard gewerkt aan de voorbereidingen.
De eerste tentoonstelling heet De Grote Oorlog Honderd Jaar Later. Wat gebeurt er als je in een oude Franse boerderij met een ladder een zolder opklimt waar sinds het einde van de oorlog niets is veranderd? Wat kun je er vinden? Welke geheimen laten zich daar onthullen? Oude kleren, dagelijkse spullen, meubels, dagboeken, vergeelde foto’s. Kortom, een oude vergeten wereld in een nieuw daglicht.
De tweede tentoonstelling zal gaan heten De massaliteit van de Grote Oorlog. De Eerste Wereldoorlog was in alle opzichten een oorlog van de massa. Bijna 10 miljoen soldaten verloren hun leven. Op de eerste dag van de Slag van de Somme, 1 juli 1916, sneuvelden er in de eerste uren een kleine 20.000 man. Onvoorstelbare cijfers. Wapens, bommen, granaten, kogels werden bij miljoenen geproduceerd. Net als de dagelijkse gebruiksvoorwerpen van de soldaten. Miljoenen drinkbekers, messen en vorken, scheppen en laarzen.
Alleen wanneer deze voorwerpen in grote aantallen worden tentoongesteld krijg je een indruk van de massaliteit van de oorlog. En dat is wat deze expositie beoogt. Kom kijken. Verbaast u. Of, zoals de Duitse tekst zegt die ooit werd geschreven op een houten paneel en werd achtergelaten op de puinhopen van een kapotgeschoten gebouw in Noord Frankrijk: Nicht ärgern, nur wundern. Word niet boos, maar verwondert u.
Jean-Paul’s War for Peace
We zeiden het al aan het begin van deze nieuwsbrief. Museum Romagne is een nieuwe weg ingeslagen. Daarbij hoort een nieuwe naam: War for Peace/ Romagne 14-18. Centre for Education, Art and Culture. De naam werd vastgelegd door Jean-Paul op een toepasselijke dag. Op de 11e november 2022. Wapenstilstandsdag.
Gevraagd naar zijn plannen zegt Jean-Paul:
In de corona jaren is mijn museum te rustig geworden. Een beetje leeggebloed als ik dat mag zeggen. Meer dan ooit wil ik er een bruisend centrum van maken. Ik wil de nadruk veel meer leggen op educatie en activiteiten.
Uiteraard blijft het museum bestaan maar ik wil de koerswijziging maken van alleen maar een museum naar een centrum vol activiteit. De naam heb ik al: War for Peace/Romagne 14-18. Centre for Education, Art and Culture. Misschien nu nog een beetje aan de lange kant, maar de naam staat wel voor alles wat ik nu in mijn hoofd heb.
Met educatie bedoel ik de missie die ik uitdraag en die in deze nieuwsbrief beschreven staat.
Ik heb een dringende boodschap van vrede. Ik vertel het verhaal van de gewone soldaat die door een speling van het lot terechtkwam in iets afschuwelijks als een oorlog. Oorlog moeten we zien te voorkomen, altijd.
Ik draag mijn boodschap uit in mijn museum, tijdens mijn excursies in en rond Romagne. Maar ook tijdens mijn lezingen hier in Frankrijk en in het buitenland. Voorlopig word ik het meest gevraagd om naar Nederland te komen, maar wie weet wat de toekomst breng?. De Verenigde Staten, wie zal het zeggen?
Onder kunst versta ik de kunst die gerelateerd is aan de oorlog. Die zegt vaak meer dan duizend woorden. Er zal ruimte voor komen in mijn museum. Maar ook wi ik een podium bieden aan vrede-gerelateerde optredens van musici, dichters en schrijvers. Ook fotografen, professioneel en op amateur niveau, krijgen de ruimte bij mij om te exposeren. Ze maken zulk mooi werk hier in Romagne en omstreken. Het ontroert en inspireert me.
Ik zit vol ideeën en energie. Een nieuwe koers en richting met behoud van alles waarvoor bezoekers al lange jaren deze kant op komen. Romagne had altijd al veel te bieden. Met deze nieuwe koers zal dat alleen maar meer worden. Dit moet een plek worden waar je je welkom voelt en die je niet graag weer vaarwel zegt.
Steun mij. Voor een betere en vrediger wereld. Het begint allemaal op kleine schaal, op het niveau van het individu. Van daaruit kunnen dingen gaan groeien, stap voor stap. Samen kunnen we de vrede laten groeien. Het is er de hoogste tijd voor. Als mijn museum en straks mijn centrum daarin een verschil kan maken is mijn droom uitgekomen.
Welkom in Romagne. Neem deel aan mijn War for Peace.
Dat zou mijn grote wens zijn voor 2023!
Uw hulp blijft nodig
Ondanks alle bemoedigende ontwikkelingen blijft Romagne 14-18 een kwetsbaar privé museum. Uw financiële ondersteuning blijft onmisbaar. Als u ons wilt steunen en wilt doneren kunt u dat doen door te klikken op de oranje knop onderaan deze nieuwsbrief. Voor iedere donatie, groot en klein, zijn wij u bijzonder dankbaar. U kunt ervan verzekerd zijn dat iedere euro goed besteed wordt.
Blijf ons volgen via Facebook en onze website. Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u ons mailen op info@friendsofromagne14-18.com
Via deze link kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief. Zegt het voort.
Jean-Paul de Vries, de Stichting Vrienden van Romagne 14-18 en al onze vrijwilligers wensen u een bijzonder gelukkig 2023. Laat het komende jaar u in ieder opzicht vrede brengen.