Nieuwsbrief Juni 2021

Een juichende menigte viert de heropening van Museum Romagne

Een juichende menigte viert de heropening van Museum Romagne

Een nieuwe start voor Museum Romagne 14-18

Beste vrienden, donateurs en supporters!

Eindelijk hebben we goed nieuws te melden. Na een veel te lange sluiting als gevolg van de corona crisis mag Museum Romagne deze maan weer open. Vanaf 26 juni is de unieke collectie weer te bewonderen. Om de heropening te vieren heeft Jean-Paul een gloednieuwe expositie samengesteld. (zie verder in deze brief). Maar er gaan ook dingen veranderen. De heropening markeert ook een nieuwe fase in het levenswerk van Jean-Paul de Vries

Romagne 14-18 viert de heropening met een nieuwe expositie

Romagne 14-18 viert de heropening met een nieuwe expositie

Nieuwe inspiratie, nieuwe plannen

De gedwongen sluiting van zijn museum was niet alleen kommer en kwel voor Jean-Paul. Ja, er was onzekerheid. Het voortbestaan van het museum stond op het spel omdat de inkomsten wegvielen. De toekomst van het Museum Romagne 14-18 moest worden gered en dat is gelukt: met de gulle steun van donateurs uit de hele wereld, met de hulp van de Franse regering, en met de verkoop van collectie stukken.

Maar de corona-maanden waren ook een periode van bezinning en nieuwe plannen. De lockdown gaf Jean-Paul de kans om na te denken over de betekenis en de toekomst van zijn levenswerk. Hij besefte dat hij meer is dan een verzamelaar.

Vijftien maanden geleden, op 12 maart 2020, moest het museum zijn deuren sluiten. Alleen tijdens een korte periode van twee maanden in de zomer konden gasten worden ontvangen. Dat was niet voldoende om de financiële schade die de gedwongen sluiting had veroorzaakt, goed te maken.

'In het najaar dacht ik: nu is het afgelopen', zegt Jean-Paul in een video-interview Met Cor Speksneijder vanuit zijn nieuwe huis in Cunel. 'In oktober had ik nog maar reserves voor twee maanden. Het museum zou een derde golf van besmettingen niet overleven.

De Franse steun kwam toen de nood het hoogst was. Het museum ontving ook substantiële bedragen van donateurs na een oproep van de Stichting Vrienden van Romagne en de Amerikaanse YouTuber en WOI-expert Indy Neidell.

Gedeelte van glasverzameling van Museum Romagne

Gedeelte van glasverzameling van Museum Romagne

Ondanks deze bijdragen was Jean-Paul genoodzaakt stukken uit zijn verzameling te verkopen. 'Dat deed pijn, maar het moest gebeuren. Anders was het museum failliet gegaan.'  Hij verkocht bijna zijn hele glascollectie: 500 à 600 flessen en flacons, die hij in de loop van dertig jaar had gevonden in de omgeving van Romagne. Flessen voor bier, bruiswater, medicijnen, met afdrukken in het glas. Ze gingen naar een Duitse verzamelaar. Jean-Paul: "De flessen kwamen uit Duitsland en ze gingen terug naar Duitsland.

Enkele Nederlandse vrijwilligers kochten pronkstukken uit de collectie, met de afspraak dat ze in het museum bleven. Met vereende krachten werd het museum van een faillissement gered. De financiële zorgen zijn voorbij. Voorlopig, moet ik er nog wel aan toevoegen"

De streek rond Romagne, in ieder jaargetijde van grote schoonheid

De streek rond Romagne, in ieder jaargetijde van grote schoonheid

De weg van Cunel naar Romagne. In de verte de ingang van het Meuse-Argonne American Cemetery

De weg van Cunel naar Romagne. In de verte de ingang van het Meuse-Argonne American Cemetery

In Cunel, een gehucht op loopafstand van Romagne, kocht Jean-Paul een vervallen huisje, dat hij eigenhandig omtoverde tot een charmante woning. Trots draait hij zijn laptop rond om het uitzicht over het groene golvende landschap te tonen. Achter het huis legde hij een moestuin aan, waar hij biologische groenten en fruit gaat verbouwen. 'Ik heb weer rust gevonden in de natuur.'

Ook het concept van het museum zelf werd heroverwogen en herzien. Met de vrijwilligers sprak hij af dat elk jaar een derde van de collectie moet worden gewisseld om regelmatig iets nieuws aan te bieden. Het museum moet dynamisch blijven en uitnodigen tot een herhalingsbezoek.

In het gebouw van het museum in Romagne richtte Jean-Paul een gîte in voor bezoekers. (zie hieronder). 
Vanaf heden kunt u er overnachten. Dit biedt de prima mogelijkheid om niet alleen Romagne en zijn museum in uw eigen tempo te verkennen, maar ook de zeer interessante omgeving van Romagne.
Verdun ligt op maar 40 km afstand, de beruchte Butte de Vauquois op 20 minuten rijden. Jean-Paul heeft alle details en informatie en adviseert als vanouds wat te zien en wat te doen.

Nieuw dit seizoen is de mogelijkheid om met een groep een compleet Eerste Wereldoorlog Weekend te boeken (vanaf 4 personen). Inbegrepen zijn gidswandelingen door Jean-Paul, bezoek aan het museum, overnachting en alle maaltijden in Gîte Le Musée. Alles kan naar wens geregeld worden.

Twee keer per jaar organiseert Romagne ook een Eerste Wereldoorlog Weekend. Met wandelingen, lezingen, en het museum als centraal punt. Degenen die in het verleden aan zulke weekenden hebben deelgenomen, praten er nog over en zullen zeker snel reserveren voor het volgende weekend!

Jean-Paul vindt rust in de natuur. Foto genomen tijdens verbouw werkzaamheden in Cunel.

Jean-Paul vindt rust in de natuur. Foto genomen tijdens verbouw werkzaamheden in Cunel.

Meer dan een verzamelaar

Hoe belangrijk de verzameling ook is, Jean-Paul beschouwt zichzelf niet langer als alleen maar een verzamelaar. Hij wil meer zijn dan dat. Hij wil zijn aandacht richten op het contact met militairen en veteranen.
In de loop der jaren heeft hij zoveel Nederlandse, Amerikaanse en Duitse (ex)-soldaten ontmoet dat hij beter is gaan begrijpen wat er in hun hoofden omgaat.

'Het museum is een unieke plek voor militairen. Hier hoor ik dingen die je normaal nooit te horen krijgt.' Op scholen en aan groepen scholieren (en militairen) wil hij vertellen dat soldaten worden blootgesteld aan ervaringen waar niemand zich op kan voorbereiden.
'Daar moet meer begrip voor komen. De maatschappij stapt daar te gemakkelijk overheen. Je merkt het aan veteranen die terugkwamen uit Vietnam, Indonesië, Libanon, Srebrenica. Ze hebben dingen gedaan, meegemaakt, moeten of willen doen waar ze achteraf niet mee om kunnen gaan. Te vaak missen ze iemand die hen leert om te gaan met hun gevoelens en gedachten na in een oorlogsgebied te zijn geweest. Ik ben geen leraar. Het enige wat ik kan bieden is medeleven en begrip.

In een groep van militairen die ik bezoek krijg zitten altijd veteranen met PTSS, posttraumatische stressstoornis, zegt Jean-Paul.
'Ik kijk naar hun ogen, zo leer je mensen kennen. Als ik eraan kan bijdragen dat deze jongens een plek vinden in de maatschappij, dat hun leed wordt verzacht, dan wil ik dat graag doen.'

Romagne, een plek van bezinning

Als het aan Jean-Paul ligt, ontwikkelt zijn museum zich tot een centrum voor bezinning, waar (ex)-militairen elkaar kunnen ontmoeten en een luisterend oor vinden. Waar ze kunnen werken in de moestuin, wandelen door het bos, tot zichzelf kunnen komen in een omgeving van rust en begrip. 

‘Toen ik besefte dat het in mijn museum niet alleen om de voorwerpen en relikwieën gaat, voelde dat voor mij als een bevrijding', zegt hij.
De boodschap van Museum Romagne 14-18 heeft een diepere betekenis. Het gaat over meer dan alleen de Eerste Wereldoorlog. In mijn museum kunnen soldaten (en hun families) zijn wie ze werkelijk zijn, ze kunnen uitdrukken wat ze werkelijk voelen. Ik wil dat dit een plek wordt waar mentale wonden kunnen beginnen te helen. Zoals ik al zei: door te luisteren, te begrijpen, mededogen te tonen. Daar is grote behoefte aan’.

Ik wil dat dit een plek wordt waar mentale wonden kunnen beginnen te helen.    Jean-Paul de Vries Juni 2021

Ik wil dat dit een plek wordt waar mentale wonden kunnen beginnen te helen. Jean-Paul de Vries Juni 2021

Romagne14-18-Summer exhibition 2021  01.jpg

Een nieuwe expositie

Om de heropening van het Museum Romagne te vieren heeft Jean-Paul, bijgestaan door zijn trouwe bataljon onvermoeibare vrijwilligers, een gloednieuwe expositie samengesteld, getiteld En toen was de oorlog voorbij.

Deze boeiende expositie belicht de medische en psychologische aspecten van de oorlog van 14-18. Met de hulp van vele donateurs uit de hele wereld heeft Museum Romagne de oorspronkelijke museumcollectie kunnen verrijken met enkele zeer bijzondere aanwinsten. Een Franse rolstoel bijvoorbeeld, en een Duitse stoel voor de gewonden. 

Deze nieuwe tentoonstelling past naadloos in de filosofie van Museum Romagne, die het menselijke aspect van oorlog toen en nu wil benadrukken. Op indrukwekkende en ontroerende wijze wordt getoond dat oorlog een verschrikkelijke zaak was, is en altijd zal blijven, waarbij mensen en menselijk lijden een rol spelen en dat dezelfde mensen die een oorlog beginnen, de macht hebben om er een eind aan te maken. Voor eens en voor altijd. 

Let op: Hoewel het museum is heropend, gelden er nog steeds Covid-beperkingen en wordt slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij aan onze website te raadplegen voor het laatste nieuws.

197964122_3806817692778725_5998020868736932619_n.jpg

Jean-Paul opent gastenverblijf in Romagne

We hebben het al aangekondigd in onze vorige nieuwsbrieven: Jean-Paul heeft een gloednieuw onderkomen in Romagne gerealiseerd. Na zijn verhuizing naar Cunel kwam zijn huis in Romagne, pal naast het museum, leeg te staan. Geen betere locatie om een gastenverblijf te realiseren. Het gastenverblijf, genaamd Gîte Le Musée, is inmiddels gereed en vanaf eind juni te reserveren. Er is plaats voor maximaal 8 personen. Groepen hebben de voorkeur, maar individuele reserveringen zijn ook mogelijk. 

Gîte Le Musée biedt overnachtingsmogelijkheden met self-catering faciliteiten zoals een goed uitgeruste keuken. Le Gîte beschikt ook over een wasmachine en een droger.

Opgelet: Gîte Le Musée is geen Bed & Breakfast accommodatie. Gasten worden uitgenodigd zelf voor ontbijt, lunches en maaltijden te zorgen.

Aan de website van Gîte Le Musée wordt momenteel de laatste hand gelegd. Tot de lancering ervan kunt u onze Romagne 14-18 website of de Gîte Le Musée Facebook pagina raadplegen.

Jean-Paul kijkt er naar uit om u te verwelkomen in zijn museum en Gîte.

198295206_3806818959445265_264512314401494880_n.jpg
198490494_112409657720930_6490349224784090641_n.jpg

BUTTE DE VAUQUOIS DOCUMENTAIRE NU ONLINE

De filmmakers Erik Louw, Bert Penraat hebben vorig jaar in nauwe samenwerking met ex-voorzitter van Stichting Vrienden van Romagne Bob Latten een documentaire gemaakt over Romagne en omgeving. De documentaire bestaat uit vier delen: de Franse begraafplaats La Harazée, de Duitse begraafplaats van Apremont, de Meuse-Argonne American Cemetery in Romagne en de Butte de Vauquois. Jean-Paul de Vries treedt op als gids en verteller. 

Het vierde deel, de Butte de Vauquois, staat nu ook online. De afleveringen zijn te bekijken op het youtube-kanaal van de Stichting Vrienden van Romagne. Veel kijkplezier!

Uw hulp blijft nodig

Beste vrienden en supporters,

Ondanks de bemoedigende ontwikkelingen is Museum Romagne 14-18 voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van onze donateurs. Daarom blijven wij onze oproep herhalen om Museum Romagne 14-18 te steunen. U kunt dit doen door op de oranje knop onderaan deze nieuwsbrief te klikken. 

Wij werken hard om ons geliefde museum springlevend te houden. Blijf ons volgen, via deze site en Facebook pagina. Voor al uw vragen en opmerkingen kunt u ons mailen op info@friendsofromagne14-18.com

Spread the word: schrijf je in op deze nieuwsbrief - als je dat nog niet gedaan hebt - en vraag je vrienden om hetzelfde te doen. U kunt zich abonneren via de nieuwspagina's van romagne14-18.com

Alle goeds en heel graag tot snel!

Jean-Paul de Vries
Stichting Vrienden van Romagne

Previous
Previous

Sluipmoordenaars

Next
Next

Museum Romagne weer open