De Uitgestalde Oorlog- 07

Museum Romagne 14-18 is, naast heel veel meer, ook een plek waar verzamelaars zich verzamelen. Om zich te laten inspireren door de collectie van Jean-Paul, om over hun eigen collectie te praten, ervaringen uit te wisselen en de eigen kennis te verbreden en verdiepen. In De Uitgestalde Oorlog delen verzamelaars virtueel hun bijzondere stukken.

Verzamelaar X hoeft zijn naam niet vermeld te zien. Daar heeft hij een goede reden voor: “Ik zal niet de eerste verzamelaar zijn bij wie er wordt ingebroken nadat hij in het openbaar enthousiast heeft verteld over zijn topstukken. Ik laat mijn schatten liever anoniem bewonderen”. Wij kunnen daar alleen maar begrip voor opbrengen.


Argonnekruis

De Argonne (in het Duits Argonnen) is een beboste heuvelrug in Noord-Frankrijk en ligt tussen  de rivieren Aisne en Maas met een hoogte van ruim 300 meter, ongeveer 30 km breed en 80 km lang.  Vanuit Romagne-sous-Montfaucon is het via Varennes en Argonne in een kwartiertje te berijden.

Storchnest.jpg

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog trokken de Duitsers betrekkelijk eenvoudig door de Argonne.
In 1914 en 1915 werden de Argonne echter het toneel van een verbeten stellingoorlog. De felste gevechten vonden in december 1914 en in juni/juli 1915 plaats. Hierna werd het relatief rustig.
Tegen het einde van de oorlog in september 1918 was het echter gedaan met de rust toen de Amerikanen hun Meuse-Argonne offensief inzetten. Dit offensief duurde tot de wapenstilstand op 11 november 1918. Gedurende de felle gevechten werden de Duitsers langzaam maar zeker teruggedrongen.

Stellung in den Argonnen.jpg
Villa Malpertus.jpg

Door de Duitsers wordt de Argonne gezien als een belangrijk en betekenisvol slagveld. Voor de Ehrenbund Sächsischer Weltkriegteilnehmer e.V. Kameradschaftsbund Deutscher Ost- und Westfrontkämpfer uit Chemnitz was dit aanleiding om een deelnemer “in Anerkennung seiner ausserordentlichen Verdiensten in den Kämpfen in den Argonnen” het Argonnekruis uit te reiken. Dit herdenkingskruis werd door de deelnemer zelf aangeschaft en betaald. Het was dus geen staatsonderscheiding. Niettemin werd het vaak gedragen, er werden ongeveer 3.000 exemplaren uitgereikt in de periode 1934/1935.

Naast het Argonnekruis gaf deze vereniging ook het Sommekruis (geel-zwart), het Verdunkruis (zwart-wit) en het Champagnekruis (blauw-zwart) uit. Voor de strijders aan het Oostfront was er een groen geëmailleerd kruis.

004.jpg

 

Previous
Previous

101 redenen om naar Romagne te gaan (14)

Next
Next

De Uitgestalde Oorlog -06