Nieuwsbrief April 2021

Eintreffen der neuesten Nachrichte im Felde.jpg

Zo verzenden wij onze Engelstalige nieuwsbrief naar onze abonnees

Nog even geduld. . .

Beste vrienden van Museum Romagne,

Wat zouden we in onze derde Nieuwsbrief graag hebben aangekondigd wanneer ons museum zijn deuren weer opent. De realiteit is dat we het nog steeds niet weten. Ondanks de vaccinatieprogramma’s die in heel Europa op volle toeren draaien is corona nog niet onder controle. We zitten ook in Frankrijk nog in de wachtkamer. Het zou best nog even kunnen duren. Geduld is nog steeds het sleutelwoord. Maar ook het woord hoop. En hoop hebben we! Achter de nu nog gesloten deuren van Museum Romagne gebeurt er van alles. Jean-Paul bereidt zich volop voor op het zomerseizoen. Wanneer dat voor hem ook mag aanbreken.

Een dough boy in overpeinzing, wachtend op de opening van zijn geliefde museum.  foto © Diederik van Vleuten

Een dough boy in overpeinzing, wachtend op de opening van zijn geliefde museum. foto © Diederik van Vleuten

Onze noodkreet werd beantwoord

Zonder uw hulp was Jean-Paul nooit zo ver gekomen, dat is zeker. We zeiden het al in onze vorige Nieuwsbrief: de gedwongen sluiten heeft grote gevolgen gehad voor het museum. En dat is nog steeds zo. Maar net toen we dachten dat permanente sluiting een feit was, kwam er hulp vanuit de hele wereld.
Uw betrokkenheid bij het museum kwam tot uiting in vele donaties, klein en groot, en allemaal even waardevol, welkom en onmisbaar. Het hielp Jean-Paul door de winter. Het helpt hem door deze lente en biedt hem uitzicht op de zomer. Dankzij u heeft het museum weer wat ademruimte. Het is niet gemakkelijk onze dankbaarheid in woorden te vatten.

Zolang de covid-crisis voortduurt is het museum in gevaar. Wat er gaat gebeuren als we terugkeren naar het ‘oude normaal’ weet niemand. Maar wij voelen ons geweldig gesteund door onze donateurs. Jean-Paul heeft zijn energie hervonden en daar zag het niet naar uit in de afgelopen moeilijke maanden. Dank dus, vrienden! We zijn weer een beetje op de rit. Met af en toe een struikelpartij en een tegenvaller, maar we hebben de weg naar boven en vooral naar voren weer gevonden!

Jean-Paul in zijn element. In gesprek met Diederik van Vleuten tijdens de Romagne College Tour 2018 in het Maurick College in Vugt.

Jean-Paul in zijn element. In gesprek met Diederik van Vleuten tijdens de Romagne College Tour 2018 in het Maurick College in Vugt.

Schoolkinderen uit Vught doneren aan hun favoriete museum

Wij respecteren de privacy van onze donateurs. Als gezegd: alle giften groot en klein zijn even welkom en onmisbaar. Namen zullen we niet noemen in het openbaar. Maar er zijn uitzonderingen.

We werden geraakt door een initiatief van leerlingen en docenten van het Maurick College in Vught.
Al 16 jaar lang maakt de school een excursie naar Romagne. Vier dagen lang laten leerlingen en hun docenten zich rondleiden door Museum Romagne, over de slagvelden van Verdun, de Butte de Vauqois. Ze trekken met Jean-Paul het veld in en luisteren naar zijn verhalen. Ieder jaar weer maakt deze excursie een grote indruk. De excursie past helemaal in de filosofie van Jean-Paul: iemand iets leren én raken.

Leraren en leerlingen van het Maurick College op de trappen van de Amerikaanse begraafplaats te Romagne

Leraren en leerlingen van het Maurick College op de trappen van de Amerikaanse begraafplaats te Romagne

Het afgelopen jaar stond de covid-crisis de jaarlijkse Romagne excursie in de weg. Dat was een bittere teleurstelling. Maar het museum werd niet vergeten! Het Maurick College kwam in actie. De collectie oude wandkaarten en schoolplaten die niet meer in gebruik waren werden te koop aangeboden. De opbrengst: bijna 1000 Euro. Dit bedrag werd geheel geschonken aan Museum Romagne. Een geweldige actie waarvoor woorden tekort schieten. Kom snel weer onze kant op, leerlingen en docenten. Jullie gebaar zal nooit vergeten worden. En dat geldt natuurlijk voor alle gebaren en donaties die Jean-Paul en zijn museum in deze moeilijke tijden op de been houden

Leren en raken. Daar gaat het om. Jean-Paul vertelt over de Grote Oorlog in Vught.

Leren en raken. Daar gaat het om. Jean-Paul vertelt over de Grote Oorlog in Vught.

Prefect van de Meuse regio bezoekt Museum Romagne

De Préfète de la Meuse, de hoogste vertegenwoordiger van de regio la Meuse, Madame Pascale Trimbach, bracht op zaterdag 17 april jongstleden een bezoek aan Museum Romagne. Om ter plekke met eigen ogen te zien waarover zij al zoveel gehoord had. Van Jean-Paul kreeg zij een persoonlijke rondleiding en luisterde ze met meer dan gemiddelde aandacht naar zijn verhalen achter de voorwerpen. Madame Trimbach was, in de woorden van Jean- Paul ‘zichtbaar geroerd’ door alles wat zij te zien en te horen kreeg.
De Stichting Vrienden van Romagne 14-18 en Jean-Paul voelen zich vereerd met het bezoek en de oprechte interesse van Madame Trimbach. Een waardevolle steun voor ons museum!

Madame Pascale Trimbach, Préfète de la Meuse

Madame Pascale Trimbach, Préfète de la Meuse

Recente aanwinsten

Al onze donateurs en supporters kunnen ervan op aan dat iedere Euro goed besteed wordt. Het onderhoud van de museumcollectie is een belangrijk onderdeel van onze financiële bedrijfsvoering. Museum en collectie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe hoger het niveau van de collectie, hoe meer bezoekers het museum trekt.

Gedurende meer dan 25 jaar heeft Jean-Paul een unieke collectie bijeen gebracht. Maar iedere collectie heeft behoefte aan nieuwe aanwinsten om een volgend bezoek inspirerend en de moeite waard te laten zijn. Museum Romagne 14-18 hoopt de heropening (post corona!) te vieren met een gloednieuwe expositie: En toen was het voorbij. De medische aspecten van de Grote Oorlog.

In het kader van die expositie- en wederom met behulp van onze donateurs- heeft Museum Romagne een paar prachtige aanwinsten binnengehaald: een Franse rolstoel/invalidenwagen en een Duitse zitstoel voor gewonde soldaten. Zie de foto’s hieronder.

In de woorden van Jean-Paul: ‘De ‘glorieuze’ doden hebben hun prachtig onderhouden begraafplaatsen, hun monumenten, hun herdenkingen, hun eerbetonen en liederen. Maar wat hebben de miljoenen die gewond, verminkt, fysiek en psychisch gebroken naar hun vaderland terugkeerden en daar niet het land aantroffen dat hen beloofd was, namelijk een land voor helden? Mijn expositie is een monument voor die naamloze miljoenen’.

Olieverfschilderij van soldaten die terugkeren van het front. Door Ugo Matania (1916)

Olieverfschilderij van soldaten die terugkeren van het front. Door Ugo Matania (1916)

Duitse gewonden stoel

Duitse gewonden stoel

Franse rolstoel voor de betere klasse: men werd geduwd

Franse rolstoel voor de betere klasse: men werd geduwd

Gastenverblijf naast het museum in aanbouw

In de aanloop naar de heropening van het museum wordt er met volle kracht gewerkt aan de gastenverblijven direct naast het museum, het voormalige woonhuis van Jean-Paul. Het verblijf gaat plaats bieden aan in totaal 8 gasten en zal volledig zijn uitgerust voor een ‘self-catering’ verblijf. Riante douches, schone kamers, een keuken met alles erop en eraan. Wat wil een mens nog meer? Dat we open gaan en snel! Wees welkom straks en blijf langer dan u van plan was. Dat zijn vaak de mooiste dagen.

Museum Romagne 14-18 Bed and Breakfast verbouwing 2021  01.jpg
Museum Romagne 14-18 Bed and Breakfast verbouwing 2021  07.jpg.JPG
unnamed.jpg

Ambassadeurs van het eerste uur

Al vanaf het ontstaan van de Stichting Vrienden van Romagne 14-18 zijn zij erbij: de vier mannen die onlangs het boek ‘The Road to Romagne’ (zie hieronder) kregen uitgereikt, als dank voor de afgelopen vijf jaar. In willekeurige volgorde zijn dat: Hans Andriessen, naast Koen Koch, Nederlands gids nummer 1 in de wereld van de geschiedenis van WO I. Gewezen Minister van Defensie en voormalig docent maatschappijleer Hans Hillen stijgt misschien niet tot die grote hoogten qua achtergrondkennis, maar zijn belangstelling voor de oorlog en zijn interesse in het museum zijn niet minder welgemeend. Hans’ invalshoek daarbij zijn niet de onbegrijpelijke getallen die, zoals hij het ooit zei, ‘soms losjes uit oorlogsboeken vallen’, maar de menselijke kant van een conflict. Zijn kijk past naadloos in de filosofie van Jean-Paul.
Dezelfde belangstelling voor geschiedenis kenmerkt Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, de stad waar de ramp met de MH 17 maar liefst vijftien slachtoffers maakte. De jaarlijkse herdenking daarvan staat in het teken van ‘lest we forget’, een waarschuwing, ‘opdat wij niet vergeten’. Het raakvlak met Romagne 14-18 is duidelijk
Last but not least is daar brigadegeneraal b.d. Peer de Vries, van wie de uitspraak is: Wereldgeschiedenis beoefenen is onmogelijk. Daarom moeten we het vooral proberen.’ Zo heeft ieder zijn eigen beweegreden om het museum te steunen.

Onze ambassadeurs zijn een stille kracht en onontbeerlijk voor ieder zichzelf respecterend museum. Op deze plek wil Stichting Vrienden van Romagne 14-18 deze vier mannen van het eerste uur graag in het zonnetje zetten, als  eerbetoon en welgemeende dankzegging. Was getekend: ex-voorzitter Bob Latten.

(Bob is voorzitter af maar in hoofd en hart nog altijd vurig betrokken. Als we het hebben over mannen van het eerste uur mag hij in dit kader niet ontbreken).

Schermafbeelding 2021-04-21 om 09.22.43.png

The Road to Romagne

Road to Romagne-Boek-Museum Romagne14-18    03.jpg

In de zomer van 2018 vierde de Stichting Vrienden van Romagne 14-18 haar eerste publicatie: The Road to Romagne.
Een prachtig gebonden Engelstalig boekwerkje van 112 pagina’s. Diederik van Vleuten schreef de tekst, de foto’s zijn van Romagne hoffotograaf Marco Magielse en het nawoord werd verzorgd door de inmiddels ex-voorzitter van de Stichting Bob Latten.

Road to Romagne-Boek-Museum Romagne14-18    04.jpg

An American heritage of the First World War. Zo luidt de subtitel van het boek. Het beschrijft dan ook de inspanningen en offers van de Amerikaanse soldaten die deelnamen aan het beruchte Argonne offensief van september 1918. Uiteraard legt het boek de nadruk op Romagne en omgeving. Het vertelt ook het verhaal van Jean-Paul en zijn Museum Romagne 14-18.
’Mijn doel is het de mensen bewust te maken van de zinloze wreedheid van de oorlog’ zegt Jean-Paul aan het begin. De prachtige foto’s van Marco Magielse contrasteren met het geweld van de oorlog die nu meer dan een eeuw achter ons ligt. De schoonheid van Romagne en omgeving komen nadrukkelijk aan bod. Maar ook de vele geheimen van het kleine dorp dat zich toen in het oog van de storm bevond en nu door het Museum Romagne 14-18 en de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats een onvergetelijke plek van herinnering is geworden.

Road to Romagne-Boek-Museum Romagne14-18    05.jpg

De Stichting Vrienden van Romagne 14-18 is trots op deze eerste publicatie. Het boekwerk heeft inmiddels zijn weg gevonden naar vele lezers. En dat is ook wat de Stichting nadrukkelijk voor ogen stond. De gehele opbrengst van The Road to Romagne komt ten goede aan het museum. En ook hier geldt: op is op. Van het boek zijn nog maar 350 exemplaren beschikbaar. Wilt u uw eigen exemplaar bezitten - en dat wilt u als liefhebber- dan is haast geboden.
The Road to Romagne is te bestellen via info@friendsofromagne14-18.com
Inclusief verzending binnen Nederland kost het boek EU 25. Nogmaals: al het geld gaat naar Museum Romagne. Twee vliegen in een klap dus. Een prachtig boekwerk én een onmisbare steun voor uw geliefde museum. Sla uw slag!

Road to Romagne-Boek-Museum Romagne14-18    07.jpg
Ms. Sherry Keneson-Hall, Counselor for Public Affairs van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag ontvangt het eerste exemplaar van The Road to Romagne in Huis Doorn in 2018   foto © Marco Magielse

Ms. Sherry Keneson-Hall, Counselor for Public Affairs van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag ontvangt het eerste exemplaar van The Road to Romagne in Huis Doorn in 2018 foto © Marco Magielse

De Meuse-Argonne Americain Cemetery in Romagne op Memorial Day 2019.   foto © Diederik van Vleuten

De Meuse-Argonne Americain Cemetery in Romagne op Memorial Day 2019.
foto © Diederik van Vleuten

Herhaalde oproep: draag bij aan onze site

We zeiden het al in onze vorige Nieuwsbrief: We willen dat Romagne14-18.com niet alleen de centrale plek is van informatie, maar dat de site ook meer is. Een site waaraan u als bezoeker een wezenlijke bijdrage kunt leveren. Bijdragen in de vorm van columns, foto's, herinneringen, wetenswaardigheden. Een plek van kennisdeling. Ervaringsdeling.
Die bijdragen hoeven zich niet alleen te richten op Romagne, dat als dorp immers onderdeel was - en is- van het veel groter verhaal. Kijk eens in uw archieven en vooral in uw hoofd wat u op de plank heeft liggen en een breder publiek verdient.

Wie de nieuwspagina van onze site bezoekt ziet van die gedachte de resultaten.
Regelmatig plaatst Romagne hoffotograaf Marco Magielse bijdragen als 101 Redenen om naar Romagne te gaan.
Journalist Cor Speksnijder verblijdt ons met interviews met WOI kenners. U vindt recensies van boeken geschreven door auteurs die ons museum een warm hart toedragen, zoals daar zijn Leo van Bergen en Paul Moeyes. Diederik van Vleuten levert columns. Voorzitter Rob Leenheer schrijft portretten van de vrijwilligers die het museum geheel belangeloos steunen waar ze kunnen. Alle reden dus om onze site regelmatig in de gaten te houden.

Voelt u zich geroepen bijdragen te leveren, weet u dan van harte welkom. U kunt uw materiaal sturen naar info@friendsofromagne14-18.com We nemen dan zeker contact met u op. Doen hoor!

Duitse begraafplaats te Apremont.  foto © Diederik van Vleuten

Duitse begraafplaats te Apremont. foto © Diederik van Vleuten

Uw steun blijft onmisbaar

Zolang de covid-crisis nog niet is bedwongen blijft ons museum in de gevarenzone. Of het publiek daarna de weg naar Romagne weer weet te vinden zal de toekomst uitwijzen. Uw hulp blijft onmisbaar in de maanden die voor ons liggen. We weten het, we deden al vaker een beroep op u. We hopen dat deze Nieuwsbrief heeft aangetoond dat uw hulp er echt toe doet. Dat we niet zonder die hulp kunnen. We staan voor een zomer vol plannen. Een zomer van hoop dat alles weer ‘normaal’ gaat lopen. Of anders, dat mag ook, maar wel zo dat Museum Romagne weer opbloeit. Aan ons zal het niet liggen. We hopen intens u snel te kunnen verwelkomen. In het nieuwe gastenverblijf, bij de nieuwe expositie, of gewoon op geliefde oude grond. Met uw hulp, betrokkenheid en meeleven gaat het vast en zeker gebeuren.

wave goodbye - Museum Romagne 14-18 .jpg
Previous
Previous

101 redenen om naar Romagne te gaan (9)

Next
Next

Ambassadeurs van het eerste uur