Nieuwsbrief augustus 2024
In deze zomerse nieuwsbrief willen we jullie bijpraten over de laatste ontwikkelingen in Romagne. Deze keer bijzondere aandacht voor het Vlaggen voor Vrede project. Ook delen we een mooi interview dat Jean-Paul gaf aan een grote digitale krant in Nederland. Veel leesplezier!
In april gingen de deuren weer open. Na een voorzichtige start weten de bezoekers de weg naar Romagne weer te vinden. Maar de grote stroom toeristen blijft nog uit. Wel ontvangt Jean-Paul weer veel scholen en groepen. Tot eind augustus is het museum een dag extra open. Voor de details zie onze museumpagina.
VLAGGEN VOOR VREDE
We spraken er al over in onze vorige nieuwsbrief en ook op de niewspagina van onze site kon je er al over lezen: Jean-Paul heeft een nieuw project gestart Vlaggen voor Vrede
Simpel gezegd gaat het project hierover: Het planten van vlaggen in het landschap rond Romagne om de noodzaak van vrede onder de aandacht te brengen. Jean-Paul zegt het zo:
De geplante vlaggen symboliseren de oorlogsslachtoffers van toen aan beide zijden. Soldaten, die door de speling van het lot tegenover elkaar stonden. Door de vlaggen worden zij weer even zichtbaar gemaakt en niet vergeten. De vlaggen zijn een oproep voor vrede nu, overal ter wereld. De gebeurtenissen en ontwikkelingen nu en in recente jaren hebben die roep alleen maar meer urgentie gegeven. We voelen ons machteloos en denken niets te kunnen doen. Laat deze vlaggen voor ons spreken.
Het plan is om tenminste 15.000 vlaggen te planten in de vallei van La Robinette bij Romagne. Dat zal gaan gebeuren in maart 2025. Dan is het groen van de bomen, bladeren en het gras op zijn verst en groenst. Een mooi contrast met het rood van de vlaggen. Dat rood heeft en dubbele symbolische betekenis. Rood staat voor het bloed dat vergoten is, toen en nu nog steeds. Maar het rood staat ook voor de liefde. Want iedere soldaat had ook lief of ondervond liefde. Het is zoals John McCrae het verwoordde in zijn gedicht In Flanders Fields: We are the Dead. Short days ago, We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved ... .
De voorbereidingen zijn in volle gang. Iedere vlag wordt met de hand gemaakt. Dat kan Jean-Paul onmogelijk in zijn eentje doen en hij krijgt dan ook veel hulp van vrijwilligers. Met name van enkele scholen in Nederland die het project geadopteerd hebben. We willen de scholen hier nadrukkelijk noemen want ze verdienen dat te volle: De nieuwe Veste uit Hardenberg, waar Barbara Dijke de drijvende motor is. Het Elde College uit Schijndel met Angela Habraken en het Matrix Lyceum in Drachten met Hans Rol.
De scholen zijn inmiddels in Romagne geweest. Jean-Paul heeft alle leerlingen logies aangeboden, een rondleiding door het museum en een educatieve wandeling in de omweging. In de wintermaanden is hij naar Nederland gegaan om op deze scholen lezingen te geven. Dank voor jullie niet aflatende steun!
In het voorjaar maakte Jean-Paul, allerminst lijdend aan hoogtevrees, een rondvlucht boven Romagne. Met dank aan de vliegschool van Dennis Groeneveld. Hieronder zien we, hoog vanuit de lucht, de Meuse-Argonne American Cemetery en de Vallei van de Robinette, waar de 15.000 vlaggen in maart ‘25 geplant zullen worden.
Om het vlaggenproject te steunen gaf de vocale groep Légends de l’Air op 27 juli een concert in het museum. Er kwam veel publiek op af dat genoot van de zang en teksten van deze bijzondere groep.
DE WEG NAAR ROMAGNE
War for Peace trekt bezoekers uit de hele wereld. We lichtten er twee groepen uit. Eind mei kreeg Jean-Paul bezoek van mannen van de US Navy uit Napels. Na de rondleiding moest er uiteraard geposeerd worden voor de groepsfoto.
Vaste gast is ook Robert Laplander, schrijver van Finding the Lost Battalion. Samen met Mike Cunha, organiseert hij historische trips in de voetsporen van het legendarische bataljon. Museum Romagne is een vaste pleisterplaats op de route.
EINDELIJK THUIS
De 2e juni was een bijzondere dag. En er zit een bijzonder verhaal aan vast. Niet lang geleden vond een oplettende ijzerboer een gedenksteen in een vuilcontainer. De steen vermeldt de naam van lieutenant Edmond Salvay, drager van de Croix de Guerre. Salvay sneuvelde in de eerste oorlogsmaand bij Stenay. Gelukkig had de ijzerboer een groot historisch besef. Hij redde de gedenksteen van de vernietiging en doneerde de steen aan War for Peace. Dankzij zeer gedegen speurwerk van onze eigen Luuk Philipsen konden de adressen en telefoonnummers van nazaten van Edmond Salvay gevonden worden. Daarop besloot Jean-Paul uiteraard om de gedenksteen over te dragen aan de familie. Dat gebeurde op die wonderlijke 2e juli. Nu heeft de steen zijn plek gevonden in de privékapel van de familie in Antibes. Uit dankbaarheid doneerde de familie EU 300 aan War for Peace/Romagne 14-18.
INTERVIEW MET JEAN-PAUL DOOR JACE VAN DE VEN
Lees hier het interview dat Jean-Paul onlangs gaf voor de digitale krant Brabant Cultureel, tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur
WE DENKEN AAN JE, ROB!
Dit voorjaar werden wij opgeschrikt door het bericht dat Rob Leenheer, voorzitter van de Stichting Vrienden van Romagne, getroffen werd door een herseninfarct. Na een snelle operatie werkt Rob nu, gesteund door zijn familie en naaste vrienden, aan zijn herstel. Vanaf deze plek wensen wij hem alle mogelijke sterkte toe en we hopen hem als de tijd daar is weer te mogen begroeten, in Romagne of gewoon thuis in Nederland. Rob, we denken aan je. Hou je sterk en moedig voorwaarts! Deze nieuwsbrief is ook namens jou.
Jean-Paul, bestuur Vrienden van Romagne
STEUN HET VLAGGEN VOOR VREDE PROJECT
Neem deel aan het Vlaggen voor Vrede Project van Jean-Paul en doneer een of meer vlaggen.
Op onze speciale Vlaggen voor Vrede Project pagina staan alle details.
TOT SNEL IN ROMAGNE.
TOT EIND AUGUSTUS GEOPEND VAN WOENSDAG T/M ZONDAG VAN 12.30 tot 18.00
info@romagne14-18.com