Museum Romagne door corona met sluiting bedreigd
Vrienden
Museum Romagne 14-18 is de naam van een kleinschalig privé museum in het noordoosten van Frankrijk. Het is gewijd aan de soldaten die meer dan een eeuw geleden leefden, vochten en vielen in de Grote Oorlog van 1914-1918.
Velen van u kennen het museum van een bezoek. De ontroerende opmerkingen in ons gastenboek zeggen alles. Een bezoek aan Museum Romagne 14-18 raakt in het hart en laat een onuitwisbare indruk achter. Velen van lieten het daarom niet bij een bezoek maar kwamen terug om opnieuw de speciale sfeer te ondergaan. U kwam terug om de talloze oorlogsoverblijfselen weer te zien, de foto’s vol vlekken, de roestige gebruiksvoorwerpen, allemaal herinneringen aan het leven van gewone soldaten.
Romagne 14-18 betekent iets voor u. U voelt een band. Met de collectie. Met de geschiedenis.
En nu is dit dierbare museum in nood. Grote nood. Het spijt ons te zeggen dat hulp dringend is gewenst. De corona crisis treft ons allemaal, maar het museum is wel bijzonder hard geraakt. Vanwege de restricties heeft het museum de deuren moeten sluiten. Met alle gevolgen van dien: geen bezoekers betekent geen inkomsten. De vooruitzichten zijn niet opwekkend. De toekomst ziet er somber uit.
Meer dan 30 jaar heeft de in Nederland geboren Fransman Jean-Paul de Vries de herinnering aan de Grote Oorlog in zijn museum levend gehouden. Hij is de verhalen van de soldaten die erin vochten blijven vertellen. Zijn boodschap is nog steeds dezelfde als toen hij aan zijn levenswerk begon: oorlog is iets afschuwelijks. Er zijn mensen bij betrokken. Mensen zoals U, zoals ik, zoals wij allemaal. Als mensen de macht hebben een oorlog te beginnen kunnen diezelfde mensen een oorlog ook stoppen. Nu. Voor eens en altijd.
Jean-Paul deelt zijn boodschap van vrede met al zijn bezoekers. Maar in het bijzonder met de duizenden schoolkinderen die jaar na jaar naar Romagne komen. Hij leidt ze rond door het museum en neemt ze mee naar de voormalige slagvelden in de omgeving. Hij laat ze de begraafplaatsen zien van de soldaten van beide kanten, zo vaak van dezelfde leeftijd als de schoolkinderen zelf. Jean-Paul gidst, laat zien, vertelt. Zijn boodschap lijkt belangrijker dan ooit.
Maar voor hoe lang nog kan Jean-Paul die boodschap blijven uitdragen? Hoe lang kan hij nog een gids zijn, een verhalenverteller, een leraar? Door de corona crisis staat de toekomst van het museum op het spel. De klok tikt. Laten we maar zeggen zoals het is: zonder uw steun zal het Museum Romagne 14-18 straks zelf geschiedenis zijn. Een plaats van herinnering waarvan de deuren gesloten zijn, de stemmen uit het verleden voor altijd verstomd. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarvoor is Jean-Pauls boodschap te belangrijk. De lessen die we kunnen trekken uit het verleden - geen oorlog meer, nooit meer - moeten worden blijven doorgegeven.
Maar er is ook goed nieuws. Vanuit alle delen van de wereld krijgen we steun. Het stemt ons dankbaar dat Romagne niet wordt vergeten door zovele bezoekers die er in betere tijden een warm welkom genoten,
Een bijzonder genereuze gift van de Stichting Waterlander maakt het Jean-Paul mogelijk digitaal up to date te blijven, zo ontzettend bijzonder belangrijk in onze tijd. En onlangs heeft Indy Neidell, Amerikaans-Zweeds documentairemaker en bekend van zijn Great War kanaal, aandacht besteed aan de alarmerende situatie van Museum Romagne 14-18 met als gevolg dat we financiële ondersteuning, klein en groot, mochten ontvangen uit de V.S., Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, China, Italië, België en Rusland. En de lijst breidt zich wekelijks nog uit. Geweldig. Ontroerend. Iets om bijzonder dankbaar voor te zijn en dat zijn we ook.
Maar hoe genereus ook, Museum Romagne 14-18 balanceert op het randje. De deuren zijn nog dicht en de bezoekers inkomsten nihil. Onze zorgen zijn ondanks de hartverwarmende steun nog lang niet voorbij.
De toekomst van het museum ligt in uw handen.
Vandaar onze oproep: Help ons. Steun ons. Elke bijdrage, klein of groot is meer dan welkom.
Meer dan een eeuw geleden gaven miljoenen soldaten gehoor aan de oproep van hun vaderland. Dit is onze oproep om de herinnering aan hen levend te houden, te helpen de toekomst van Museum Romagne 14-18 veilig te stellen en daarmee Jean-Pauls indringende boodschap van vrede
Als u ons wilt helpen doneer dan uw gift op rekeningnummer
IBAN NL15TRIO0254852718 ten name van
Friends Museum Romagne.
of druk op de Doneer Knop op onze website www.friendsofromagne14-18.com
Mede namens Jean Paul de Vries dank ik u in vriendschap
Rob Leenheer,
Voorzitter Stichting Vrienden van Romagne 14-18