'14-'18 DE GROTE OORLOG

Miljoenen mannen weg van huis, om te vechten voor het vaderland. Op het thuisfront hielden de vrouwen zo goed als het ging de samenleving gaande. Deze oorlog eiste miljoenen slachtoffers, mens noch dier werden gespaard. Honderden vierkante kilometers gebied verwoest, complete dorpen weggevaagd en nooit meer herbouwd. Een oorlog die van mens en dier het uiterste vergde.

Toch bestond het dagelijkse leven van een soldaat niet alleen uit oorlogsvoering. Veel van hun tijd speelde zich af achter het front. In de kampementen en bezette dorpen ging het leven van alledag gewoon door. Er werd gegeten en gedronken, muziek gemaakt en zelfs diverse vormen van kunst bedreven. Ook hadden ze eindelijk tijd voor persoonlijke verzorging, om brieven te schrijven of een bezoek te brengen aan vrienden in het veldhospitaal.

Romagne '14-'18 stelt op indringende wijze de verschillende persoonlijke aspecten tentoon. Achter elk voorwerp, de stille getuigen, schuilt een persoonlijk verhaal. Zo is de passie van Jean-Paul de Vries van privé-collectie vanaf 1976 uitgegroeid tot deze omvangrijke expositie in dit informele museum over de Eerste Wereldoorlog.

Gezien in de volgende reisgidsen:
Lonely Planet France Guide de Routard Velden van Weleer
Lonely Planet France Le Guide du Routard Lorraine Velden van Weleer